Hľadanie práce

Nájdené: 10
Ak chcete použiť na výber zamestnávateľa sociálne médiá, váš profil by mal zodpovedať tomu, ako chcete byť vnímaní na verejnosti, a vaše účty by mali byť prispôsobené vašej cieľovej skupine – ako životopis.
Okrem siete EURES môžu byť pre vás zaujímavé aj tieto siete európskej mobility: Vaša Európa, Vaša Európa – Poradenstvo, SOLVIT, GR EAC (Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie a kultúru), Europass, Euroguidance, Enterprise Europe Network, Európsky portál pre malých podnikateľov,
Európska sieť pracovných príležitostí, EURES, ponúka služby sprostredkovania zamestnania a náboru všetkým krajinám Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarsku. Pomáha uchádzačom o zamestnanie a osobám, ktoré menia zamestnanie, dostať sa tam, kde sú pracovné miesta, a rozširuje potenciál vhodných kandidátov pre zamestnávateľov, s kvalifikáciou, ktorú potrebujú na rozvoj svojho podnikania. Všetky služby siete EURES sú uchádzačom o zamestnanie a pracovníkom poskytované bezplatne.
Pozrite si inzeráty s pracovnými ponukami uverejnené na internete, v novinách, na úradoch práce a v súkromných náborových agentúrach. Nezabudnite skontrolovať aj portál pre pracovnú mobilitu siete EURES. Spoločnosti môžu uvádzať podrobné informácie o voľných pracovných miestach na vlastných webových stránkach alebo môžu použiť externú náborovú agentúru, aby urobila počiatočný výber uchádzačov.
Dobre sa pripravte na celú škálu otázok, na ktoré by sa vás mohli pýtať. Väčšina otázok bude pravdepodobne zameraná na vaše skúsenosti, schopnosti a motiváciu. Presvedčte osoby, ktoré vedú pohovor, že máte silnú motiváciu získať dané pracovné miesto. Hovorte o tom, ako sa vaše silné stránky a záujmy zhodujú s tým, čo hľadá zamestnávateľ.
Čoraz viac zamestnávateľov vykonáva pohovory založené na schopnostiach (známe aj ako štruktúrované či situačné pohovory). Ukázalo sa, že tieto pohovory sú veľmi účinné pri predpovedaní budúceho pracovného výkonu a sú objektívnejšie než pohovory, ktoré nie sú štruktúrované.
Mobilita pracovnej sily je dôležitá, pretože pomáha udržiavať rovnováhu na trhu práce. Napríklad oblasti s vysokým rastom môžu mať problémy s neobsadenými pracovnými miestami, zatiaľ čo v iných oblastiach môže byť trvalo vysoká nezamestnanosť. Európania, ktorí chcú a sú ochotní presťahovať sa do zahraničia, aby tam žili a pracovali, alebo dokonca dochádzať za prácou cez hranice, môžu prispieť k náprave tejto nerovnováhy a využiť všetky výhody, ktoré môže priniesť to, že sa stanú súčasťou inej kultúry.
Kultúra pracovných pohovorov je rovnako pestrá ako množstvo spoločností a organizácií na trhu. Zistite si vopred čo najviac informácií o tomto procese. Potrebujete mať so sebou doklady, pripraviť si prezentáciu alebo sú súčasťou pohovoru psychometrické, praktické či iné skúšky? Ako dlho bude pohovor trvať a s kým sa pravdepodobne stretnete?
Prispôsobiť sa práci v cudzom prostredí je zručnosť sama osebe. Osoba, ktorá pracuje určitú dobu v Španielsku, Rumunsku a vo Švédsku, sa napríklad naučila prispôsobiť sa rozličným kultúrnym vzorom a vie, ako najlepšie pracovať a spolupracovať s miestnymi obyvateľmi. Ide o veľmi cenné zručnosti. Niekto, kto pracuje v južanskej krajine, ako je Taliansko, by si napríklad zvykol na pružné prispôsobovanie, takže ak sa povie „5 minút“, vie, že to nemusí byť rovnakých 5 minút, ako by to bolo pre Nemca.
Reagovanie na oznámenie o voľnom pracovnom mieste Postupujte podľa pokynov uvedených v inzeráte s pracovnou ponukou. Niektoré spoločnosti požadujú, aby uchádzači poslali žiadosť so životopisom a sprievodným listom. Iní poskytujú formulár žiadosti, ktorý má byť kompletne vyplnený. Žiadosť o zamestnanie napíšte vždy v jazyku inzerátu, pokiaľ nie je uvedené inak.
© Európska únia, 2014
Privacy Policy